BejelentésÁsványok, a Föld költészete

A természet élettelen csodái...

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.Keresés a honlaponSzavazás
Lelőhelyek Magyarországon

Még több lelőhely:

www.asvanycenter.hu/lelőhelyek

facebook.hu/asvanycenter Lájkoljon és még több lelőhelyet ismerhet meg!

Ezen az oldalon Magyarország legnagyobb lelőhelyeit mutatjuk be

Nyíri - Fony

Ez a falu a Zemplémben található. Gyönyörű helyen fekszik, egy hegyoldalban. A települést már az Árpád-korban is királyi birtokként tartották számon. A róla szóló első írásos emlék 1270 körülről maradt ránk, Nieri-földbirtokos a Zemplénben néven.

A falu ásványgyűjtő helyét 1986-körül fedezték fel, azóta is népszerű lelőhely. Andezitben gazdag térség, ezért ezen a környéken szinte nincs olyan hely, ahol, ne jelenne meg ez a kőzet. A kőzetben ametisztet lehet találni. Egy másik lelőhelyen aragonit ikerkristályok utáni kalcedon álalakokat találhatunk. Érdekességként az itt található ametiszt világritkaság!

Ez a település a Hernádtól nem messze, a Zemplén szélén fekszik. A község neve először 1219-ben szerepel írásos dokumentumban, mint Timar Foon. A XIV. században a Fonyi család birtoka lett és így kapta a Fony nevet.

Ásványokban gazdag lelőhely, rengeteg kovásodott fát, valamint faopált lehet itt találni. A faopál-fakövület mellett gyakran fordul elő kvarcit, valamit kalcedon is.

Rudabánya

Ez a település Aggtelektől nem messze helyezkedik el. Világhírű bányászatáról, ugyanis az őskortól kb. 1985- ig bányásztak itt vasércet.

Ezen a lelőhelyen 120-nál is több ásványfaj lehet találni, melyek között a leggyakoribb és a leghíresebb a malachit, az azurit, a sziderit, a kalcit, a termésréz, a barit és a kuprit… A Rudapitekuszt is itt találták meg 1980-körül. Jelenleg már nem folyik ércbányászat a település bányáiban, általában kirándulók, ásványgyűjtők szoktak Rudabányára járni. A bánya területe óriási és gyönyörű. A városban egy Bányásztörténeti Múzeum található, amit érdemes megtekinteni.

Megyaszó

Megyaszó a Szerencsi-dombságban, Miskolctól 29 km-re fekvő falu. A község neve a mély és a völgy összetételéből származik. Másik megállapítás szerint a Pannon-tenger maradványaként erdő borította területeket medvék lakták és a medve szóból, származik a medveszó ~ megyaszó elnevezés. A település már az őskorban is lakott volt, ezt bizonyítja, hogy aranygyűrűt, temetkezési helyeket tártak fel.

A Csákó-domb fenyvesének "gyomrában" faopált lehet lelni. Ezen a helyen régen kőfejtő volt és akkor találták meg ezt a gyönyörű ásványt, amit védetté nyilvánítottak. A másik lelőhely a Tetlinke-árok, ahol szintén "kitúrható" a faopál, de más formában jelenik meg. Külsejét fehér, mállós anyag, piroplasztik borítja. Általában ezek az ásványok meszes, löszös, andezites talajban találhatóak meg.

Monok

Monok falunak csak annyi köze van a Hosszú-hegy lelőhelyhez, hogy a terület a községhez tartozik.

A lelőhelyen Magyarország egyik legértékesebb ásványát található. Ez a nemesopál és a tűzopál. Nagyon ritka és szép ásvány, amit szintén védetté nyilvánítottak, és aki gyűjti, megbüntetik. További ásványok amelyek fellelhetőek: üvegopál, tejopál és hialit, ami uv fényben, zölden világít. Ezek az ásványok riolit kőzetbe beágyazódva találhatók.

 

 Hírek
Újdonság

Megjelent a Csillagjegyparádé című könyv! Már megrendelhető!

tovább >>


Elindult

Elindult a honlap! Nézze meg mindenki és szavazzon!

tovább >>
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!